Totul despre Plante
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Totul despre Plante

Pentru cei care nu au gradini, sa stiti ca putem crea gradini frumoase si in ghivece. Acesta este un forum despre plantele de apartament si de ce nu si al plantelor destinate gradinilor.
 
AcasaUltimele imaginiCăutareÎnregistrareConectare

 

 Substraturi folosite in cultura plantelor

In jos 
AutorMesaj
Admin
Admin
Admin


Mesaje : 107
Data de inscriere : 05/03/2010
Varsta : 37
Localizare : Bucuresti

Substraturi folosite in cultura plantelor Empty
MesajSubiect: Substraturi folosite in cultura plantelor   Substraturi folosite in cultura plantelor Icon_minitimeSam Mar 06, 2010 1:05 pm

In incercarea de a asigura plantelor noastre din apartament sau gradina conditii de cultura cat mai apropiate mediului natural din care acestea provin, trebuie sa tinem cont de importanta utilizarii unui substrat potrivit fiecareia in parte.
Substratul, este un amestec de diferite componente organice si anorganice, amestecate in diverse proportii. Nu exista reteta ideala de obtinere a substratului perfect, insa ceea ce se stie este ca un substrat sanatos trebuie sa contina si elemente organice si minerale. Produsele comercializate astazi sunt reprezentate de diversele mranite care pot fi utilizate ca atare pentru cultivarea plantelor in ghiveci. In acest sens exista mranite: pentru plante verzi, pentru cactusi, pentru citrice, orhidee ,etc.
Materiile organice folosite la prepararea lor sunt:
Pamantul de gradina: reprezinta pamantul obisnuit, destul de bogat in elemente minerale, adecvat pentru cultura multor plante care nu au cerinte prea mari. In general nu se recomanda utilizarea celor cu continut mare de argila deoarece retin apa in exces iar in caz de uscaciune se compacteaza rapid.
Pamantul de ericacee: rezulta din descompunerea tulpinilor si radacinilor ericaceelor si este utilizat cu succes in mranitele destinate in special culturii plantelor cu bulb (begonii, gloxinii, crini imperiali).
Pamantul de telina: se obtine prin omogenizarea stratului superficial din culturile de graminee si leguminoase si se caracterizeaza printr-un continut extrem de mare de fertilizanti.
Turba : rezulta in mod natural printr-un indelungat proces de carbonizare a resturilor vegetale din zonele mlastinoase. Ea exista in doua variante: turba aurie rezultata din muschiul de turbarie, fibroasa si turba bruna cu un continut ceva mai scazut in minerale ca prima. In orice varianta s-ar gasi turba este un ingredient destinat orhideelor, bromeliaceelor si plantelor ce prefera un substrat acid si cu un grad mare de aerare.
Radacinile de ferigi: se pot folosi, in proportie de 20-30%, in mranitele destinate culturii orhideelor si bromeliaceelor epifite.
Scoarta: se utilizeaza in general scoarta de pin deoarece confera mranitei un grad mare de aerare, retine greu apa si are un pH acid. Este folosita ca ingredient in mranitele destinate culturii plantelor tropicale: (orhidee, bromeliacee, ferigi).
Gunoiul: se foloseste dupa descompunerea completa a materiilor fecale provenite de la animale si pasari. Produsul rezultat dupa descompunere se amesteca cu paie, turba, frunze uscate, fiind gras si foarte nutritiv pentru plante.
Pe langa materiile organice, mranitele comercializate includ si o serie de materiale sintetice, printre care:
Nisipul: mareste permeabilitatea solului, asigurand drenajul si transformand substratul intr-unul care nu retine apa in exces. Este indispensabil culturii anumitor plante mai ales cactusilor si plantelor suculente.
Pietricelele ponce: se aplica un strat pe fundul vasului pentru cresterea drenajului mai ales in cazul cactusilor, suculentelor si a plantelor ale caror radacini putrezesc usor. Sunt bogate in minerale.
Perlitul: se obtine prin incalzirea la temperaturi extrem de mari a unor silicati si este folosit de multe ori in locul nisipului. Se prezinta sub forma unor granule mici,albe sau gri, de diferite dimensiuni de la cele mai fine folosite adesea in mranitele pentru rasaduri, la cele cu diametre mai mari folosite pentru evitarea tasarii substratelor.
Vermiculitul: este un silicat de aluminiu si se prezinta sub forma unor mici aschii. Daca se utilizeaza ca ingredient trebuie luat in considerare faptul ca are o usoara tendinta de retinere a apei, cu timpul imbibandu-se.
Rocile sedimentare (dolomit, granit, bazalt, etc), de diverse granulatii, cele fine de dolomit de folosesc de exemplu pentru reducerea aciditatii substraturilor, fiind utilizate cu succes pentru cultura plantelor care prefera substraturile bazice.
Argila expandata: se prezinta sub forma unor granule mici, cu diametre variabile, care de asemeni au rol excelent in drenarea si aerarea substraturilor.
Carbunele de lemn: se prezinta sub forma unei pulberi cu proprietati antiseptice care are rolul de a inlatura riscurile putrezirii. Din acest motiv este utilizat adesea in special pentru cultura plantelor care au radacini carnoase (orhidee, cacusi, etc).
Sus In jos
https://pasiuneamea.all-up.com
 
Substraturi folosite in cultura plantelor
Sus 
Pagina 1 din 1
 Subiecte similare
-
» Cultura legumelor in camp

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Totul despre Plante :: Ingrijirea plantelor :: Soluri si substraturi de cultura-
Mergi direct la: